Designed in 2007 by Blank Studio Architecture, this modern residence is located within the city of Superior in Arizona, United States.

Xero Residence by Blank Studio Architecture 1

Xero Residence by Blank Studio Architecture 2

Xero Residence by Blank Studio Architecture 3

Xero Residence by Blank Studio Architecture 4

Xero Residence by Blank Studio Architecture 5

Xero Residence by Blank Studio Architecture 6

Xero Residence by Blank Studio Architecture 7

Xero Residence by Blank Studio Architecture 8

Xero Residence by Blank Studio Architecture 9

Xero Residence by Blank Studio Architecture 10

Description by Blank Studio Architecture The Xeros undertaking is sited inside a late 1950’s period neighborhood the place the city grid of Phoenix, Arizona is overtaken by the natural land types of the north phoenix mountain protect. Located on the finish of two lifeless-finish streets, the Xeros residence is positioned upon the upward slope of a 50’x 250’ double lot dealing with the mountain protect to the north and the town middle to the south.The constructing parti features a two-story decrease degree design studio that descends down into the earth with a single story residence that exists above the studio that’s accessed solely by an exterior stair. The path to the studio degree requires that the visitor move behind the mesh display and descend a brief flight of stairs into an exterior, mesh-enclosed forecourt. A chrome steel water function leads you down the steps and terminates at a reflecting pool. A A-B/P foot vast by 19-M/P tall metal-framed glass door presents entry into the studio from the courtyard. To entry the residence, the customer ascends an exterior metal staircase to an higher degree balcony earlier than getting into the widespread room (sitting, eating, and kitchen). The customer continues via a central gallery in the direction of the cantilevered main bedroom / media room. This area is totally glazed on the north façade to benefit from the mountain protect views. To full the cycle of motion, a cantilevered yellow-glass framed ‘Romeo and Juliet’ balcony permits views again to the town and throughout the lengthy axis of the constructing.The main constructing materials is uncovered metal (as construction, cladding, and shading) that’s allowed to climate naturally and meld with the colour of the encompassing hills. Called ‘Xeros’ (from the Greek for ‘dry’) as a reminder that each one design options ought to be in a direct response to the setting during which the venture exists – the constructing has a number of environmentally accountable selections. The type turns an opaque face in the direction of the extreme western afternoon solar and the extra uncovered faces to the south and east are shielded by an exterior layer of woven metallic shade mesh. The lengthy, slender lot precipitated very tall from with a petite foot print permits the utmost quantity of website to be retained for vegetation. The low-water use vegetation is positioned across the residence so as to add to the shading impact of the display. The website itself was ‘recycled’ in that new life was injected right into a uncared for plot in a uncared for Phoenix neighborhood. Visit Blank Studio Architecture

  • Facebook
  • Google Plus