Contemporary picket residence designed by Spiegel Aihara Workshop (SAW) situated within the coronary heart of Silicon Valley, in Menlo Park.

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 1

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 2

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 3

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 4

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 5

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 6

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 7

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 8

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 9

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 10

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 11

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 12

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 13

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 14

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 15

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 16

Low/Rise House by Spiegel Aihara Workshop 17

Description by Spiegel Aihara Workshop Located on a half-acre lot within the coronary heart of Silicon Valley, the home reimagines the suburban housing sort by way of interlocking bars of shared and personal program. The composition re-appropriates the normal types of the California ranch home and farm tower as instruments of environmental efficiency and social interplay, deployed to create variable density, pure air flow, photo voltaic power era, day-lighting, and immersion into the location. The shoppers, two professors with grown youngsters, sought a home that would accommodate various use patterns, creating an intimate surroundings for their very own use as a pair, but permitting for a spacious and built-in configuration for ten or extra relations, and a number of other hundred social gathering friends. This complicated programmatic request evokes the precise massing and siting of the constructing. The first flooring consists of two lengthy and slender buildings that intersect in an open kitchen, offering distinct programmatic areas and settling into the tree-lined panorama, permitting yards to encompass and permeate every room. Subtle rotations of the geometry help in means-discovering, in addition to identification of the extra public and extra personal features. The personal main bedroom opens right into a fern backyard within the japanese nook of the location, whereas giant sliding glass doorways droop the lounge inside the panorama for household gatherings or bigger occasions. A compact and vertical visitor tower is sited on the western nook of the lot amongst tall evergreens, permitting for a extra personal visitor expertise, extra compact flooring plan, and the power to successfully shut off (socially and power-clever) the visitor areas zone by zone throughout typical day by day use. Atop the 30-foot tower, a roof deck emerges via the timber, offering a singular vantage level of the construction under and the encompassing townscape. This spatial effectivity additionally supplies elevated power effectivity. The excessive density of the visitor areas permits for stacked constructing methods that scale back useful resource consumption, whereas a hidden photo voltaic array over the horizontal areas produces over ninety% of the electrical demand of the home. Combined with the insulated glazing, radiant flooring warmth, passive cooling, and resilient pure supplies, the home prioritizes sustainability when it comes to each assets and dwelling patterns. Through an integral relationship between use, type, and materials, the Low/Rise House responds sensitively to website, nature, and neighborhood, creating a brand new sort of suburban dwelling – each city and rural. Visit Spiegel Aihara Workshop

  • Facebook
  • Google Plus