Situated in Singapore, this transitional-type Peranakan shophouse was redesigned in 2013 by ONG&ONG.

Neil Road Residence by ONG&ONG 1

Neil Road Residence by ONG&ONG 2

Neil Road Residence by ONG&ONG 3

Neil Road Residence by ONG&ONG 4

Neil Road Residence by ONG&ONG 5

Neil Road Residence by ONG&ONG 6

Neil Road Residence by ONG&ONG 7

Neil Road Residence by ONG&ONG 8

Neil Road Residence by ONG&ONG 9

Neil Road Residence by ONG&ONG 10

Neil Road Residence by ONG&ONG 11

Neil Road Residence by ONG&ONG 12

Neil Road Residence by ONG&ONG 13

Neil Road Residence by ONG&ONG 14

Neil Road Residence by ONG&ONG 15

Neil Road Residence by ONG&ONG 16

Neil Road Residence by ONG&ONG 17

Neil Road Residence by ONG&ONG 18

Description by ONG&ONG Located inside the conservation district, the House at Neil Road celebrates the appeal of the transitional-type Peranakan shophouse whereas creating delicate additions and alterations that function natural developments inside the shophouse’s perimeters. Akin to conventional shophouses, areas are structured in collection with courtyards between every area. The courtyards grow to be focal constructive areas that negotiate the boundaries between the private and non-private in addition to the previous and new. The unique courtyard – with its preserved centerpiece of an ornate fish moulding – serves as the guts of the primary public area whereas the brand new courtyard acts as a pivotal level between the previous shophouse and its new extension. The shophouse partitions inform an analogous story of development from previous to new, with paintwork alongside the forecourt’s boundary partitions stripped and left unfinished, revealing layers of paintwork and the shophouse’s historical past. Exposed brick partitions reveal previous bricks manufactured with native clay which are not in manufacturing. This creates a stark distinction when juxtaposed with the unique courtyard wall – its unique blue paintwork and folklore-impressed fresco restored to have fun the shophouse’s Peranakan heritage. Other preservation efforts embrace the restoration of the façade; the unique pink cement flooring of the 5-foot method, dwelling and eating areas; the unique timber flooring and uncovered flooring joists of the higher ranges; and the terrazzo end for the loos, which highlights an age-previous craft that’s turning into a dying commerce in Singapore. Details reminiscent of toilet vanities accented with glazed Peranakan tiles, the previous iron essential gate and the “pintu pagar” (Malay for “door gate”) demarcating the main bedroom’s entrance additional enrich the genuine tonalities of the shophouse. With its mixing of previous and new parts, the House at Neil Road not solely preserves a singular cultural heritage, it additionally acts as a storytelling system that narrates the histories of its previous and current occupants. Visit ONG&ONG

  • Facebook
  • Google Plus