Designed by Matt Gibson Architecture, this inspiring personal residence is located in Melbourne, Australia.

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 1

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 2

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 3

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 4

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 5

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 6

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 7

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 8

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 9

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 10

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 11

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 12

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 13

Kooyong Residence by Matt Gibson Architecture 14

Description by Matt Gibson Architecture The present website contained a grand Victorian double entrance dwelling badly in want of restore. Upon persuasive encouragement and skilled recommendation the shopper agreed to retain the entrance parts of the constructing. Following the removing of a earlier addition, the in depth temporary requested an higher degree addition, storage & pool. Our selection (given depth of the location) was to separate relatively than connect the brand new works to the rear of the prevailing constructing which availed textured areas of exterior area between previous & new objects. P ranges of latest ‘L’ formed flooring space are stacked on prime of one another on the rear utilising the bounds of the location. Ground degree hyperlinks are made by way of a Garage and a circulation ‘bridge’ extending off the prevailing hallway. This hallway continues as a fundamental axis by way of new and previous to the rear of the location. Presented as a hall of archways this ‘journey of time’ units up a collection of delayed thresholds or framed scenes. Although the brand new work is intentionally set aside as new ‘pavilion’, it’s intentionally recessive from the road including to the sense and cognitive curiosity as soon as one reaches the top of the axis leaving little reminiscence of the unique Victorian dwelling. The inside spatial logic of the unique was flipped. The formality of the prevailing dwelling was intentionally used for grownup (sleeping and greeting )makes use of while the rear of the bottom degree converts to extra casual Living functions with Children’s amenities upstairs. Small extensions off the bottom flooring ‘L’ and nips and tucks to the primary flooring allow a collection of separate particular person & personal mild courts that spill off the interior areas. The heat & sensuous use of the timber cladding and the employment of radii/curved corners inside the apexes of the stacked ‘L’s additionally assist to reinforce a extra sculptured and playful level of distinction to the rigidity and masculinity the prevailing constructing. The central courtyard space might have introduced because the rear faces of the entrance and rear buildings nevertheless these areas maybe as an alternative present probably the most apparently spatial expertise & studying of the historical past of the location. A glass prism openable to the weather hyperlinks in a metaphorical bridge between previous and new and supplies an necessary temperature regulator. The ‘stacked’ flooring of the timber façade wall mix and separate in reverse instructions in a ‘paper tearing’ motion accentuating the extra sinuous and natural drama of the rear constructing. At the rear 70 strong blackbutt timber fins functionally handle overlooking and photo voltaic emission considerations as they disperse steadily from east to north & break down a seemingly strong façade at one finish to be utterly permeable on the different. In contradiction the ground beneath act within the reverse means establishing dichotomies of weightleness and groundedness. As against different dwellings on the street that current the Victorian notion of villa on inexperienced subject this home celebrates nuances of each with additions appearing as city oasis that reaches out and embrace their setting. Photography by SMG Visit Matt Gibson Architecture

  • Facebook
  • Google Plus